Слова, образливі виcловлювання та ярлики завдають не меншу шкоду, аніж фізичне насилля. Рани від образ не загоюються.
В повсякденному житті ми вживаємо слова, висловлювання та жарти, які грають на стереотипах та упередженнях, тобто, примітивних засвоєних поняттях та негативній установці щодо групи людей або особи.
Засвоєна ненависть та поділ на "своїх-чужих" не обов'язково має прямий заклик до насильства.
Дуже часто - це використання мовних штампів.
В повсякденному житті ми вживаємо слова, висловлювання та жарти, які грають на стереотипах та упередженнях, тобто, примітивних засвоєних поняттях та негативній установці щодо групи людей або особи.
Засвоєна ненависть та поділ на "своїх-чужих" не обов'язково має прямий заклик до насильства.
Дуже часто - це використання мовних штампів.
7 хвилин – саме стільки Фріц фон Кляйн читав свою лекцію про трансгендерних людей у кнайп-клубі "Купідон" до того, як на нього і його гостей напали люди в чорних масках.
Невідомі хлопці із закритими обличчями увірвалися до зали через вихід до внутрішнього дворику, вилили на людей чорнило і скористалися газовими балончиками. Таким чином вони протестували проти ЛГБТ-людей.
Stop hate, Слова Ранять
Мова ворожнечі - це висловлювання, які підтримують або виправдовують ненависть до групи людей. Її використання в публічному просторі чи приватному житті так чи інакше сприяє розповсюдженню злочинів на ґрунті ненависті.

Адже не засуджуючи упреджене ставлення до представників меншин та вразливих груп, ми, як суспільство, даємо зелене світло тим, хто від слів ненависті переходить до фізичної агресії.
3

із 157 справ за 2016 рік дійшли до суду
1 3 5

злочинів на ґрунті ненависті потрапляє до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Приблизно в половині випадків постраждалі звертаються до поліції.
0

справ за останні 3,5 роки по факту антисемітських злочинів (мова іде про 70— 80 випадків) дійшли до суду
Злочині на ґрунті ненависті в Україні скоюють як щодо осіб, так і щодо власності. На жаль, держава не веде належним чином облік таких правопорушень. Цифри, які називають поліція та громадські організації, не дають повної картини.

Але є один пункт, де показники сходяться - незначна кількість обвинувальних вироків. До суду дійшли лише 3 справи із 157 зареєстрованих в поліції протягом 2015 року, - звітує поліція в ОБСЄ.

Лише 1 з 5 злочинів на ґрунті ненависті потрапляє до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Щонайменше в половині випадків постраждалі звертаються до поліції.

Частіше за все, такі злочини розслідуються як звичайне хуліганство або ж взагалі не фіксуються правоохоронними органами.

ЗЛОЧИНИ на ҐРУНТІ НЕНАВИСТІ в УКРАЇНІ: Хронологічна збірка за вісім років

Практика ігнорування злочинів на ґрунті ненависті пов'язана із застарілим законодавством та відсутністю професійної підготовки працівників поліції.

Злочини на ґрунті ненависті скоюють з мотивів упередження чи ненависті. Наприклад, релігійна, етнічна чи расова нетерпимість, стать або соціальна приналежність, гомофобія, наявність інвалідності тощо.

Ефективне попередження злочинів, в основі яких лежить ненависть, можлива у разі створення спеціального департаменту поліції. Про це свідчить досвід Норвегії та інших розвинених країн.

Поліцейські, обов'язком яких буде лише розслідування злочинів на ґрунті ненависті, працюватимуть із потерпілими та ефективно розслідуватимуть справи. Створення пілотного департаменту у місті Києві дозволить відпрацювати модель та накопичити досвід.

Вимагаємо створити пілотний проект в місті Києві, сформувавши спеціальний департамент з попередження, виявлення та реагування на злочини на ґрунті ненависті.
Підписати петицію
Вимагаємо створити пілотний проект в місті Києві, сформувавши спеціальний департамент з попередження, виявлення та реагування на злочини на ґрунті ненависті
Соціальна ініціатива


Україна, 2017 рік
Підпишись
Дізнавайтесь про діяльність "Інсайту" першими
Made on
Tilda